Wahwiller Passie

Wie, wat, waar en wanneer

9 april — 9 september 2007

De Stichting Limburgse Componisten, met medewerking van de provincie Limburg, het Huis van de Kunsten en stichting Intro, gaf opdracht aan de dichter Geert Setola om een scenario te schrijven voor een docudrama aangaande de ontstaansgeschiedenis van de Wahlwiller kruiswegstaties. Onder de titel De Wahlwiller Passie gaven een aantal Limburgse componisten gezamenlijk muzikaal vorm aan dit scenario. De uitvoeringen waren op 27 en 28 september en 4 en 5 oktober 2008 in de Cunibertus kerk te Wahlwiller.

Deelnemende componisten: Arno Dieteren, Margriet Ehlen, Hans Kockelmans, Henry Konsten, Hans Meeuws, Rob Peters, Gerard Sars, Marcel Siebers, John Slangen, Jos Smeets, Frank Steijns, Andre Stolwijk, Ton Verhiel en Robert Weirauch.

De Cunibertus kerk van Wahlwiller dankt zijn bekendheid voornamelijk aan de in 1946 door de schilder Aad de Haas vervaardigde omstreden kruiswegstaties. In 1949 werden de staties onder druk van het Vaticaan uit de kerk verwijderd na heftige kritiek (het werk zou te modern en schreeuwerig zijn) aangezwengeld door o.a. Jo Groen van het Limburgs Dagblad. De huidige kunstcriticus van dat dagblad, Maurice Wiche, ontging volledig de bedoeling van de met opzet ingevoegde 'expressionistische' elementen in de Wahlwiller Passie en viel ze hard aan in zijn kritiek.


Janice Jackson

De internationaal befaamde sopraan Janice Jackson verleende haar medewerking aan de Wahlwiller Passie. Deze bijzonder veelzijdige Canadese zangeres voerde talloze speciaal voor haar geschreven composities uit. Zij verzorgde uitvoering in oa Beijing, Parijs, Wenen, Amsterdan, Hamburg, Torino, Toronto, Montreal, New York env. Haar werk is op diverse CD's te beluisteren.

janicejackson.ca


Ensemble Helicon

Het instrumentale gedeelte van de Wahlwiller Passie werd uitgevoerd door kamermuziekensemble Helicon olv Björn Bus. Helicon is een dubbel blaaskwintet: 2 fluiten, 2 hobo's, 2 klarinetten, 2 hoorns en 2 fagotten. Incidenteel worden instrumenten toegevoegd, naar gelang de behoefte van het repertoire. Dat strekt zich uit van de klassieke en vroegromantische Harmoniemusik tot en met de 20e eeuw.

Kamermuziekensemble Helicon bestaat uit: Mirjam Alards, Dorothée van den Bercken, Björn Bus, Gerard Bijlmakers, Elly Ernst, Leo Hellenbrand, Huub Hellenbrand, Suzanne Körvers, Jonneke Moerke en Jos Zegers.

www.kme-helicon.nl

Muzikaal docudrama

Naast de muziek gezongen door sopraan Janice Jackson en gespeeld door ensemble Helicon, met medewerking van de organisten Gerard Sars en Arno Dieteren en elektronische muziek, verzorgden drie acteurs de stemmen van de verhaallijn: Saskia Mulder, Jetze Jansma en Tim Gladdines.
Robert Weirauch: Introductio
André Stolwijk: Ouverture Gevangenschap & Hans Meeuws: Ouverture Vlucht
Henri Konsten: Aria
Rob Peters: Koraalomspeling
Jos Smeets: Aria
Ton Verhiel: Trio
Marcel Siebers: Kwartet
Gerard Sars: Muzikaal Responsorium
Margriet Ehlen: Aria
Arno Dieteren: Improvisatie
John Slangen: Ex morbo assurgereDownload de festivalbrochure