Matty Niël

*23.11.1918 Maastricht   †07.05.1989 Sittard

Wie, wat, waar en wanneer

Naar aanleiding van zijn zestigste verjaardag schreef Matty Niël in een tweetal programmaboekjes van een huldigingsconcert de volgende biografische schets:

Geb. 23 oct. 1918, Vijfharingstraat, Maastricht, oudste zoon arbeidersgezin (ouders: kappersbedrijf).

Vanaf prilste jeugd: onverklaarbare drang naar opera en muziekcentrum Wenen.

Neemt op jeugdige leeftijd besluit om zich geheel aan de muziek te wijden (instrument:piano), nauw contact met Henri Hermans, in die tijd: spil van musicerend Limburg.

Verwezenlijkt op +/- 20 jarige leeftijd jeugddroom en trekt naar Wenen met de (bewuste) bedoeling om de uitersten van de toen bruikbare mogelijkheden: 12-toonstechniek, bij de bron te leren kennen.

Komt via Hermans in contact met Weense componist ANTON WEBERN, wordt diens leerling. Interesse in opera verdwijnt (voor lang), gelooft (onder Webern's invloed), uitsluitend in absolute muziek.

Probeert (uitgaande van bij Webern beleefde ervaring) na Webern's dood (1945) verband te zoeken tussen zijn muziek en de (verborgen en mysterierijke) bronnen van alle kunstmuzieken: de overgang van West-Europese eenstemmigheid naar meerstemmigheid, ziet dit als levenstaak. Interesse in opera hevig terug.

Begint, na diverse mislukte pogingen (op gegevens van Hofmannsthal, Grillparzer, Jean Genet e.a.) omstreeks 1968 met schrijven van eigen libretto, naar “Leonce und Lena” van Georg Buchner. Resultaat: opera “Wege”.

Lees verder op de Nederlandstalige Wikipedia

  •