Andrée Bonhomme

*1-12-1905 Maastricht   †1-3-1982 Brunssum

Wie, wat, waar en wanneer

Zij begon omstreeks 1915 te componeren, aangemoedigd door de Maastrichtse componist Charles Smulders (1863-1934). Zij kreeg theorieles van Henri Hermans. Omstreeks 1928 kwam zij in contact met Marius Milhaud te Parijs. Zij beschouwde hem als haar voornaamste leermeester en bezocht hem geregeld in haar vakanties en besprak met hem haar composities. Aan dit contact kwam in 1940 een einde doordat Milhaud voor de Nazi's moest vluchten naar Amerika.

Na de oorlog studeerde zij nog enige tijd bij de Maastrichtse componist Matty Niël waarna zij zich vestigde in Heerlen als muziekdocente.

Andrée Bonhomme schreef zeer goed voor orkestinstrumenten en wist de talloze mogelijkheden van instrumentatie zeer goed te benutten. Het is merkwaardig dat er veel minder stylistische overeenkomsten met het werk van Milhaud zijn te vinden dan we zouden mogen verwachten.

Bonhomme's muziek blijft altijd tonaal en zij moet niets hebben van verschijnselen als dodecafonie of serialisme, alhoewel zij deze technieken wel beheerste en ze ook kon doceren. Haar werk is geschreven met groot vakmanschap, dat de vergelijking met werk van generatiegenoten met glans kan doorstaan.

Zij schreef liederen, kamermuziek, koorwerken en orkestwerken. Een beknopte biografie en opuslijst treft u aan op de engelstalige Wikipedia.


  •