Tour de Carillon

9 april — 9 september 2007

In samenwerking met de provincie Limburg en het Huis voor de Kunsten organiseerde de Stichting Limburgse Componisten in 2007 een carillonfestival in dertien gemeenten.

Een aantal componisten werd de mogelijkheid geboden om korte muziekwerkjes (de zgn. urenmelodieën) te schrijven voor het automatisch speelwerk van negen carillons verspreid over de provincie Limburg. Deze melodieën waren gedurende 5 maanden dagelijks te horen. Daarnaast verzorgden vier beiaardiers in Nederlands en Belgisch Limburg acht concerten waar deze nieuwe melodieën in concertvorm ten gehore werden gebracht.

De Carillons

De Componisten


Voor de volgende carillons werden nieuwe urenmelodieën gecomponeerd:
Gennep - Raadhuis
Jan Ezendam en Marcel Siebers
Heerlen - Pancratiuskerk
Arno Dieteren/Hans Kockelmans
Maastricht - St.Servaesbasiliek (religieus of historisch thema verplicht)
Jo van de Booren en Andre Stolwijk
Meerssen - H.Bartholomeuskerk (religieus of historisch thema verplicht)
Rob Peters en Norbert Wild
Oud Valkenburg - Johannes de Doperkerk
Arno Dieteren en Hans Kockelmans
Roermond - Stadhuis
Hans Meeuws en Gerard Sars
Sittard - St.Petruskerk
Margriet Ehlen en John Slangen
Thorn - Gemeentehuis (religieus of historisch thema verplicht)
Frank Steijns/Erik Vandevoort en Ton Verhiel
Venray - St.Petrusbanden
Jos Smeets en Robert Weirauch

De componisten:

De diverse carillons verschillen in omvang van 18 klokken tot 50 klokken.De Beiaardiers


De nieuwe urenmelodieën, naast ander Limburgs repertoire, werden in concertvorm te horen gebracht in de volgende plaatsen:

Rosemarie Seuntiëns
Venray, St.Petrusbandenkerk
Marcel Siebers
Cuijk, St. Martinuskerk; Venlo, St. Martinuskerk
Frank Steijns
Maastricht, St.Servaasbasiliek; Heerlen, Pancratiuskerk; Weert, St.Martinuskerk
Erik Vandevoort
Peer (B), St.Trudokerk; Roermond, stadhuis


L1


In het programma De klassieke avond van L1 besteedde Frans Bergers uitgebreid aandacht aan de Tour de Carillon. Alle concerten werden opgenomen en de beiaardiers werden bezocht in hun toren. De klassieke avond van L1 is iedere zondagavond te beluisteren op L1 radio van 18.00 uur tot 21.00 uur.Cultura Nova Heerlen


Tijdens het festival Cultura Nova (24 augustus tot en met 2 september 2007) klonken op het carillon van de Pancratiuskerk te Heerlen nieuwe urenmelodieën voor carillon, klankspoor en spreekstem, een gezamenlijke compositie van Arno Dieteren en Hans Kockelmans. Geluidstechniek Frans Roovers.


Educatief Programma


In een aantal plaatsen werd een educatief programma voor basisscholen opgezet. Hiervoor werd door de Stichting Limburgse Componisten speciale software ontwikkeld.

In samenwerking met Cultura Nova Heerlen werd een concert en een workshop carillonspelen voor kinderen georganiseerd. Een programma dat ontwikkeld werd door beiaardier Frank Steijns en poppenspeler Ruben Komkommer. De kinderen mochten spelen op het grootste mobiele carillon ter wereld!


Slotconcert in Weert


Op 9 september vond onder grote belangstelling het slotconcert van de Tour de Carillon plaats in Weert. Naast de nieuwe urenmelodieën werd de speciaal voor het festival gecomponeerde Torenmuziek van Jo van den Booren uitgevoerd. Dit werk voor carillon en fanfare werd gecomponeerd in opdracht van de Nederlandse Klokkenspel Vereniging en werd schitterend vertolkt door fanfare Eensgezindheid Maasbracht o.l.v. Jean-Pierre Cnoops en Frank Steijns. Frank bespeelde zijn eigen mobiele carillon.TOUR DE CARILLON — 9 april t/m 9 september 2007


Hier kunt u de festivalbrochure downloaden.


Wahlwiller Passie

27 september — 5 oktober 2008

De Stichting Limburgse Componisten, met medewerking van de provincie Limburg, het Huis van de Kunsten en stichting Intro, gaf opdracht aan de dichter Geert Setola om een scenario te schrijven voor een docudrama aangaande de ontstaansgeschiedenis van de Wahlwiller kruiswegstaties. Onder de titel De Wahlwiller Passie gaven een aantal Limburgse componisten gezamenlijk muzikaal vorm aan dit scenario. De uitvoeringen waren op 27 en 28 september en 4 en 5 oktober 2008 in de Cunibertus kerk te Wahlwiller.

Deelnemende componisten: Arno Dieteren, Margriet Ehlen, Hans Kockelmans, Henry Konsten, Hans Meeuws, Rob Peters, Gerard Sars, Marcel Siebers, John Slangen, Jos Smeets, Frank Steijns, Andre Stolwijk, Ton Verhiel en Robert Weirauch.

De Cunibertus kerk van Wahlwiller dankt zijn bekendheid voornamelijk aan de in 1946 door de schilder Aad de Haas vervaardigde omstreden kruiswegstaties. In 1949 werden de staties onder druk van het Vaticaan uit de kerk verwijderd na heftige kritiek (het werk zou te modern en schreeuwerig zijn) aangezwengeld door o.a. Jo Groen van het Limburgs Dagblad. De huidige kunstcriticus van dat dagblad, Maurice Wiche, ontging volledig de bedoeling van de met opzet ingevoegde 'expressionistische' elementen in de Wahlwiller Passie en viel ze hard aan in zijn kritiek.Janice Jackson


De internationaal befaamde sopraan Janice Jackson verleende haar medewerking aan de Wahlwiller Passie. Deze bijzonder veelzijdige Canadese zangeres voerde talloze speciaal voor haar geschreven composities uit. Zij verzorgde uitvoering in oa Beijing, Parijs, Wenen, Amsterdan, Hamburg, Torino, Toronto, Montreal, New York env. Haar werk is op diverse CD's te beluisteren.

janicejackson.caEnsemble Helicon


Het instrumentale gedeelte van de Wahlwiller Passie werd uitgevoerd door kamermuziekensemble Helicon olv Björn Bus. Helicon is een dubbel blaaskwintet: 2 fluiten, 2 hobo's, 2 klarinetten, 2 hoorns en 2 fagotten. Incidenteel worden instrumenten toegevoegd, naar gelang de behoefte van het repertoire. Dat strekt zich uit van de klassieke en vroegromantische Harmoniemusik tot en met de 20e eeuw.

Kamermuziekensemble Helicon bestaat uit: Mirjam Alards, Dorothée van den Bercken, Björn Bus, Gerard Bijlmakers, Elly Ernst, Leo Hellenbrand, Huub Hellenbrand, Suzanne Körvers, Jonneke Moerke en Jos Zegers.

www.kme-helicon.nl


Muzikaal docudrama


Naast de muziek gezongen door sopraan Janice Jackson en gespeeld door ensemble Helicon, met medewerking van de organisten Gerard Sars en Arno Dieteren en elektronische muziek, verzorgden drie acteurs de stemmen van de verhaallijn: Saskia Mulder, Jetze Jansma en Tim Gladdines.Robert Weirauch: Introductio


André Stolwijk: Ouverture Gevangenschap & Hans Meeuws: Ouverture Vlucht


Henri Konsten: Aria


Rob Peters: Koraalomspeling


Jos Smeets: Aria


Ton Verhiel: Trio


Marcel Siebers: Kwartet


Gerard Sars: Muzikaal Responsorium


Margriet Ehlen: Aria


Arno Dieteren: Improvisatie


John Slangen: Ex morbo assurgereTentoonstelling/lezing


Voorafgaande aan de uitvoering van de Wahlwiller Passie was er gelegenheid om in de Stadsgalerij Heerlen een tentoonstelling te bezoeken over het werk van Aad de Haas.

Op elke concertdag werd een lezing over het werk van Aad de Haas gehouden door Nic Tummers in de kloosterbibliotheek van Wittem.


Educatief programma


Voor een aantal scholen in de omgeving van Wahlwiller werd een educatief programma samengesteld. Middels kijk- en luisteropdrachten werden de schilderingen van Aad de Haas en enkele muziekstukken onderzocht.


Puzzel: het palet van Aad de Haas, gebruikt in de kerk van Wahlwiller.
WAHLWILLER PASSIE — 27 en 28 september, 4 en 5 oktober 2008

Hier kunt u de festivalbrochure downloaden.
Klinkend Changement

17 oktober — 14 november 2010

De Stichting Limburgse Componisten, gesteund door de Provincie Limburg, het Huis voor de Kunsten Limburg en de gemeente Venlo, organiseerde -na de succesvolle Tour de Carillon in 2007 en de meer dan uitverkochte voorstellingen van De Wahlwiller Passie in 2008 in het najaar van 2010 een nieuw project onder de naam Klinkend Changement, een avondvullende voorstelling met nieuwe muziek op teksten van jonge dichters over veranderingen in Limburg.

In het programma worden oude verhalen in een hedendaagse setting opnieuw bezongen en verteld, maar ook worden veranderingen in het leefklimaat van de provincie en zijn bewoners onder de loep genomen. 17 Limburgse componisten componeerden de muziek.


Dagfestival


Het project had het karakter van een dagfestival. Er was een tentoonstelling, een lezing, verzorgd door Margriet Ehlen en André Stolwijk, en een avondvoorstelling. Geselecteerde restaurants boden een diner aan geinspireerd op het thema.


De componisten en dichters


De componisten:

Jo van den Booren, Arno Dieteren, Margriet Ehlen, Wolfgang Güdden, Hans Kockelmans, Henry Konsten, Hans Meeuws, Rob Peters, Gerard Sars, John Slangen, Jos Smeets, Frank Steijns, André Stolwijk, J.M. Suijkerbuijk, Ton Verhiel, Robert Weirauch en Norbert Wild.

De dichters:

Yi Fong Au, Daan Doesborgh, Amber-Helena Reisig en Luc de Rooy.


De Musici


Een ensemble van musici, in een multimediale setting van beeld en geluid, zorgde voor de uitvoering: Rob Meijers (countertenor), Suzanne Kürvers (dwarsfluit), Ton Verhiel (saxofoons), Roy van Wersch (slagwerk) en een internationaal strijkkwartet bestaande uit Caroline Poncelet (viool), Anna Pozdiejewa (viool), Roman Borkovsky (altviool) en Karolina Maziarz (violoncello). Algehele artistieke leiding: Arno Dieteren.


countertenor Rob Meijers


Tentoonstelling


Een kleine tentoonstelling van 23 posters waarvan 14 beeldende interpretaties van alle gedichten. Ontworpen door Geert Setola, Bruno Setola, Sandro Setola en Amber Delahaye. Doorlopend te zien tijdens openingstijden, tijdens de week voorafgaand aan en op de dag van de avondvoorstelling. In Roermond enkel op de dag van de voorstelling.


De Zwarte Hond van Tegelen: gedicht Daan Doesborgh/poster Geert SetolaDe IJzeren Dame Van Maastricht: gedicht Daan Doesborgh/poster Sandro SetolaOchtendsetting: gedicht Amber-Helena Reisig/poster Bruno Setola1974: gedicht Yi Fong Au/poster Geert Setola


In Venlo vond Klinkend Changement mede plaats in het kader van het 10-jarig bestaan van het Limburgs Museum. In dat verband liep er vanaf 16 oktober t/m/ 17 april 2011 de foto-tentoonstelling Het Glazen album van Limburg, uit het archief van De Spaarnestad over de dertiger jaren, het Limburg dus van vroeger.Educatief


In samenwerking met Stadsbibliotheek Maastricht en Kommetje Kunst en scholen voor Voortgezet Onderwijs in Maastricht en Heerlen was er de educatieve uitwerking Rappen over Change, een rapworkshop op het thema van de workshop is Change in Limburg, gegeven door Luc de Rooy (dichter) en Alvin Scheepers (Cuttin' Class). De deelnemers konden hun eigen gemaakte rap presenteren.


KLINKEND CHANGEMENT — 17 oktober — 14 november 2010

Hier kunt u de festivalbrochure downloaden.


Kus!

Een reis door de wereld van eigentijdse liederen

Een bijzonder project, met bijzondere muziek, met bijzondere musici, op bijzondere locaties.

Een bijzonder project:

Na “Muziek voor carillons”, de “Wahlwiller Passie” en “Klinkend Changement” is dit het vierde grote project ”nieuwe stijl” van de Stichting Limburgse Componisten in de afgelopen zes jaar. “Nieuwe stijl” omdat sinds het carillonproject niet een enkele componist centraal staat, maar alle aangeslotenen van de stichting de mogelijkheid geboden wordt om een bijdrage te leveren. Uitgangspunt voor dit project is het klassieke lied, zoals dat genre, waar in de historie met name de romantische componisten in uitblonken, door nog levende, alle een relatie met Limburg hebbende componisten beoefend wordt.

Bijzondere muziek:

Dit heeft geleid tot een gevarieerd, afwisselend maar ook eigenwijs programma van eigentijdse liederen voor diverse zangstemmen, waaraan fluit en saxofoon een extra dimensie geven en waarin de begeleiders ook als solist in eigen werk voor het voetlicht treden.

Bijzondere musici:

Wat rest ons als Stichting Limburgse Componisten dan immens trots te zijn op de “cast” van dit project. Allen van Limburgs origine, hebben zij nationaal en internationaal hun sporen verdiend. Dank zij de stimulans van hun coach Gemma Visser geven Fenna Ograjensek, Klarijn Verkaart, Falco van Loon, Marcel van Dieren en Rob Meijers aangevuld met Helen Hendriks, Arno Dieteren en Robert Weirauch muzikale vorm aan dit project.

Fenna Ograjensek, sopraan


Klarijn Verkaart, mezzosopraan


Falco van Loon, tenor


Marcel van Dieren, bariton


Rob Meijers, countertenor


Helen Hendriks, fluit


Arno Dieteren, piano


Robert Weirauch, piano, marimba


Bijzondere lokaties:

Waar is het beter musiceren dan in de fraaie boekhandel Dominicanen in Maastricht en de akoestisch zo mooi klinkende Kopermolen in Vaals. Als bestuur zijn wij verheugd dat ons project door deze fantastische Limburgse locaties een nog sterkere uitstraling krijgt.


vrijdag 30 januari 2015: 20.00u Boekhandel Dominicanen, Maastricht

zondag 1 februari 2015: 16.00u De Kopermolen, Vaals


Van dit project is een in de studio opgenomen CD uitgebracht. Klik hier voor meer informatie.

Een impressie van het recital in Vaals:
KUS! — 30 januari & 1 februari 2015

U kunt het programmaboekje hier downloaden.


Dit project werd mede ondersteund door:


Elisabeth Strouvenstichting

Huis voor de Kunsten, Limburg

Leijser en Hermans, Maastricht

Kopermolen, Vaals

Boekhandel Dominicanen, Maastricht


Limburg nu

Hedendaagse werken van Limburgse componisten …

… en presentatie van een CD

Zondag 31 juli, Abdijkerk Rolduc, Kerkrade. Aanvang 16:00 uur. Entree €5

Jo Louppen, orgel


Solisten:

Ricarda Schumann, fluit;
Fenna Ograjensek, sopraan;
Ralph Henssen, trompet


werken van:

Jo van den Booren, Arno Dieteren, Margriet Ehlen, Henry Konsten, Rob Peters, Gerard Sars, Marcel Siebers, John Slangen, André Stolwijk, J.M. Suijkerbuijk en Ton Verhiel.U kunt het programmaboekje bij concert en CD hier downloaden.

Van de compositie van Ton Verhiel, "Circusmuziek", kunt u hier de partituur inzien.

Pé Hawinkels, de stem van een generatie

25 augustus — 28 augustus 2018

 


PÉ HAWINKELS 1942-1977 DE STEM VAN EEN GENERATIE

Een voorstelling over de jong gestorven Limburgse dichter en vertaler.
Zijn roots lagen in Hoensbroek: zijn bakermat; hij studeerde op het Heerlens Bernardinuscollege. Onvergetelijk de uitstraling naar zijn medestudenten in de woelige jaren 60 van de Universiteit van Nijmegen. Feestbeest, liefhebber van protserige Amerikaanse auto’s, vrouwen bij de vleet. Woordkunstenaar. Een grote belofte als dichter; zijn vertalingen van Euripides en Shakespeare werden gespeeld door belangrijke Nederlandse toneelgezelschappen. Alom geprezen zijn verwoording van Thomas Mann’s Toverberg, Nietsche’s omstreden teksten, het bijbelboek Job in nieuwe woorden. Ook songteksten voor de rocker Herman Brood. Een kort maar groots en meeslepend leven, een icoon van zijn generatie.

Een keuze uit zijn teksten, omlijst en vertoond door nieuwe muziek van een elftal Limburgse componisten.


Dit project werd mede ondersteund door:


Cultura Nova
(klik op het logo om naar de betreffende website te gaan)


Stichting Algemeen Belang Landgraaf

Gemeente Landgraaf

Theater Landgraaf
(klik op het logo om naar de betreffende website te gaan)


Hier kunt u de brochure voor deze concerten downloaden.